Assign a 'primary' menu

Învață copilul să facă mişcare

În aceste timpuri în care tehnologia este în plină dezvoltare, iar copiii sunt atraşi de dispozitive electronice (tablete, telefoane, laptopuri, play station etc .) de la vârste tot mai fragede, este foarte important pentru părinţi să îi încurajeze pe prichindei şi să le explice pe limba lor care este importantă mişcării pentru sănătatea „maşinuţei” cu care au venit echipaţi aici pe Pământ, şi anume, cu corpul lor.

Dragă mămica, drag tătic, în primul rând este esenţial ca fiul/fiica ta să ştie, la nivel cognitiv, care sunt posibilităţile sale în ceea ce priveşte mişcarea. Poate fi vorba de sporturi precum înot, fotbal, volei, dans, dar şi activităţi precum mersul cu bicicleta sau cu rolele, pe care le poţi realiza chiar tu împreună cu el şi care pot fi o alegere minunată şi în ceea ce priveşte timpul de calitate petrecut alături de copilul tău.

Oferă-i activităţi „la îndemână”, nici prea uşoare, nici prea dificile sau complexe. Este important ca activităţile pe care i le sugerezi să fie nici prea uşor de realizat sau prea plictisitoare pentru copil, nici prea provocatoare, căci acestea din urmă ar putea deveni demotivante pentru prichindel.

Tu îţi cunoşti copilul cel mai bine, astfel că trebuie să te joci cu propria imaginaţie şi să fii ingenios pentru a-i oferi copilului tău exact ce are el nevoie, activităţi potrivite nivelului de dezvoltare al capacităţii sale (de exemplu, dacă copilul tău este pasionat de dans, nu a urmat un curs de dans în trecut, dar dansează acasă în fiecare săptămână, urmând lecţii video pe youtube, este posibil ca un curs de dans de nivel începător să fie sub nivelul său de performanţă)

Este esenţial să înţelegi că fiecare copil se modelează în funcţie de tine, de stilul tău de viaţă, de obiceiurile pe care le ai. Tu eşti modelul său. Iar acest lucru se aplică şi în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii propriului corp prin mişcare. Dacă va vedea că eşti activ, cu siguranţă va fi activ, dacă tu vei face un sport, cu siguranţă va fi curios să încerce şi el şi aşa mai departe.

Încurajează-ţi copilul să facă mişcare, dar ai grijă să nu cazi în capcana de a-i impune ce tip de mişcare să facă în funcţie de preferinţele tale. Stimulează-l să aleagă activităţile preferate de el, nu îi impune propria preferinţă.

Mişcarea dezvolta şi întăreşte încrederea în sine. Aceasta este o caracteristică foarte importantă cu care ne confruntăm cu toţii, de-a lungul vieţii noastre.

Cum? Ei bine, aceasta ne va determina să acţionăm sau să nu acţionăm în situaţii cu care ne confruntăm de-a lungul vieţii, adică, dacă vom avea încredere că putem realiza „x” lucru, vom acţiona, dacă nu, nu. De cele mai multe ori încrederea o construim, iar pentru cei mici fundaţia încrederii în sine este esenţială pentru dezvoltarea şi formarea sa ca şi adult.

Mişcarea vine la pachet cu multe alte beneficii, nu doar creşterea şi consolidarea încrederii în sine. Dacă face mişcare, copilul are un corp mai sănătos şi o minte plină de claritate, are un somn liniştit, îşi întăreşte muşchii şi oasele, are o stare generală mai echilibrată şi o creştere mai armonioasă.

Aşadar, copilul tău câtă mişcare face? 🙂

 

 

Leave a Comment: