Assign a 'primary' menu

Tu faci aceste greşeli în procesul de educare al copilului tău?

Ca şi părinte, ştii deja că rolul tău în dezvoltarea copilului tău este foarte important. Tu eşti persoana care îl învaţă pe cel mic primii paşi, îl învaţă ce este “bine” şi ce este “rău” şi îi oferă toată dragostea sa.

Deşi fiecare părinte îşi doreşte tot ce este mai bun pentru copilul său, cei mai mulţi dintre părinţi fac greşeli majore în educaţie. Ei nu o fac pentru că nu îşi iubesc copiii, doar că nu cunosc o cale mai bună de a-şi educa copilaşii. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori pentru că părinţii nu cunosc nevoile reale ale copilului. Avem tendinţa să comparăm copilăria copilului nostru cu copilăria de care noi am avut parte şi astfel aplicăm pentru el un stil de educaţie similar cu cel de care am avut noi parte. Dar dacă aceasta lume care este în plină mişcare se schimbă în fiecare zi, oare nu şi copiii se schimbă şi au nevoie de o abordare nouă în ceea ce priveşte educaţia? Cred că răspunsul ţi l-ai dat singur deja 🙂

Car sunt 3 dintre principalele greşeli în educaţie?

1.Ridicatul tonului

Acesta este cel mai clar semnal pe care îl trage părintele în momentul în care pierde controlul. El de fapt spune “Am pierdut controlul, aşa că ţip la tine pentru a te intimida şi astfel recapăt controlul”. Oare nu te-ai întâlnit cu acest “fenomen” în copilăria ta? Aminteşte-ţi, copilul tău astăzi are nevoie de un alt tip de educaţie decât cel cu care ai fost tu crescut! Dominarea nu mai este o variantă care să te ajute, iar în timp comunicarea cu copilul tau se va bloca.

2. Pedeapsa

Pedeapsa sau chiar şi ameninţarea cu pedeapsa sunt instrumente sigure care nu fac decât să îl întoarcă pe copil împotriva părintelui, iar apoi, îl determină pe acesta să se răzvrătească. Ba chiar mai mult, în momentul în care copilul îşi “ispăşeşte pedeapsa” acesta creează şi recreează resentimente. Este acesta genul de sentiment pe care doreşti să îl generezi în copilul tău? Ţine minte, pedeapsa te transformă într-un duşman de care copilul va fugi, iar când va avea mai mare nevoie de comunicare şi ajutor din partea ta, nu se va îndrepta către tine, iar dacă te îndrepţi tu către el, nu va coopera.

3. Cearta

De cele mai multe ori, când certăm copiii ne mai scăpa şi câte o critică, două la adresa micuţului, iar aceste critici nu fac altceva decât să îi scadă stima de sine copilului, încrederea că el poate birui singur, şi desigur, erodează relaţia părinte-copil. Pentru educarea copiilor de astăzi este necesar să învăţăm să comunicăm cu ei într-un mod cât se poate de asertiv, însă, de cele mai multe ori se întâmplă exact opusul. Atunci când îi certăm pe copii evidenţiem în faţa lor care sunt lucrurile pe care nu le-au făcut bine, ce au greşit, iar în momentul în care acele comportamente le sunt repetate şi astăzi, şi mâine, ce va face copilul? Ei bine exact ceea ce îi repeţi când îl cerţi: “eşti împrăştiat, nu ţi-ai pus jucăriile la loc!” – şi copilul va deveni tot mai împrăştiat; “eşti rău, i-ai luat jucăria din mână surorii tale!” – şi cel mic va deveni tot mai “rău”.

Atenţie, nu este suficient să renunți definitiv la aceste comportamente, acestea trebuie înlocuite cu comportamente pozitive care să sporească în copil încrederea în sine, cooperarea, compasiunea, iubirea, respectul şi capacitatea de a fii fericiţi.

Astăzi avem în jurul nostru copiii conştienţi, iar educaţia trebuie şi ea adaptată pentru a fii eficientă. Dar, dacă nu cunosc nevoile copiilor, părinţii nu îi pot ajuta pe cei mici.

Copiii sunt minunaţi, au foarte multe de oferit şi depinde doar de noi dacă vom avea relaţii armonioase cu prichindeii sau dacă întreaga viaţa ne vom strădui în zadar să avem parte de aceasta.

Ție ce alte provocari îți ridică viața de părinte?

Leave a Comment: