Assign a 'primary' menu

De ce este important să îți încurajezi copilul să facă sport?

Sportul, indiferent că este practicat individual sau la nivel de echipă, reprezintă o activitate excelentă pentru copii, care generează o serie de beneficii atât asupra dezvoltării fizice, cât şi în privinţa dezvoltării şi deprinderii unor abilităţi importante.

Practicarea unui sport ajuta la creşterea nivelul stimei de sine, contribuind în aceeaşi măsură la obţinerea unor performanţe mai bune la nivel academic, dar şi în plan social. De asemenea, practicarea unui sport de performanţă îi învaţă pe cei mici să aprecieze şi valorifice importanta atingerii unui obiectiv.

Te poţi gândi că nu toţi copiii au înclinaţia de a face sport, însă secretul practicării nu constă doar în obţinerea performanţei, ci şi în ceea ce înveţi pe parcurs. Iată câteva motive pentru care este important să îţi încurajezi copilul în această direcţie:

Copiii cresc fericiţi

Dacă îţi îndrumi copilul să facă sport încă de la o vârstă fragedă, sunt şanse mari ca acesta să primească cu bucurie vestea. Nivelul de energie al copiilor este la cote maxime la vârste mici, astfel că vor fi bucuroşi să li se dea ocazia să se mişte în voie, urmând regulile unui joc.

Mai mult, este posibil să nici nu trebuiască să îţi îndrumi copilul spre un sport sau altul, ci să faci acest lucru ca urmare a inclinaţiei sale către un anumit sport.

Tenisul, de exemplu, este unul dintre sporturile la care copiii pot participa încă de la vârsta de 4 ani. Există şi varianta alegerii unui sport de echipă, atât de benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copilului prin prisma introducerii acestuia într-un grup cu preocupări similare.

Dezvoltă ideea de spirit de echipă

Copiii învaţă prin intermediul sportului ce înseamnă importanța spiritului de echipă. Pentru dezvoltarea lor în plan psihologic, acest lucru este de un real folos. Copiii pot învăţa că în echipă, efortul este împărţit şi obiectivul poate fi mai uşor de atins, în condiţiile în care satisfacţia este mai mare. Experimentează în acelaşi timp ce înseamnă asumarea responsabilităţii, importanta succesului dar şi a eşecului.

De asemenea, învaţă să comunice eficient şi să găsească soluţii în condiţii de stres. Nici sporturile individuale nu sunt mai prejos. Chiar dacă nu putem vorbi despre coechipieri pe terenul de joc, nu putem ignora faptul că orice sportiv are în spate o întreagă echipă, alcătuită din terapeuţi, preparatori fizici şi antrenori, alături de care încearcă să atingă cele mai bune rezultate.

Sportul dezvolta sentimentul apartenenţei la un grup

Fiecare sportiv învaţă să pună priorităţile şi nevoile grupului mai presus de cele personale. Învaţă astfel ce înseamnă sacrificiul şi spiritul de luptă, dar şi empatia. Sunt valori pe astfel şi le însuşesc încă din copilărie şi adolescenţa, cu beneficii reale la vârsta adultă.

Sportul creşte rezistenţa fizică

Oricine practică sport în mod constant dezvolta un corp sănătos şi atletic. De asemenea, sportul implica menţinerea unui stil de viaţă sănătos, pentru că performanţele să nu întârzie să apară. Este nevoie de o alimentaţie echilibrată, o hidratare corespunzătoare şi un număr de ore de odihnă adecvat.

Un alt avantaj pentru copiii şi tinerii sportivi este acela că îşi pot satisface şi micile plăceri, precum mâncatul dulciurilor, fără a fi în pericol de obezitate.

Sursă: http://www.sanatatesistaredebine.ro/familie-16/

Leave a Comment: