Assign a 'primary' menu

Hai să dansăm! Beneficiile dansului

Încă de la cele mai mici vârste, ai observat cu siguranţă tendinţa copilului de a se mişca în ritmuri muzicale dacă ai grijă să laşi o melodie plăcută să cânte. Copiii se mişca natural, uneori cu scopul de a-şi dobândi mobilitatea, alteori cu scopul de a exprima emoţiile şi gândurile ori pur şi simplu pentru a se simţi bine. Prin dans, barierele culturale şi etnice se pot depăşi, oameni din diverse colţuri ale lumii putând să comunice prin intermediul mişcărilor. Îţi prezentăm o serie de beneficii pe care dansul le are asupra dezvoltării copiilor.

Putem vorbi de patru arii de dezvoltare: fizică, emoţională, socială şi cognitiva.
1. Din punct de vedere fizic, dansul implica o serie de mişcări care pun în acţiune majoritatea grupelor musculare. De asemenea, sunt stimulate funcţii precum coordonarea, echilibrul, flexibilitatea şi forţa. Ritmicitatea ajuta foarte mult şi la scăderea rigidităţii pe care mulţi copii o prezintă la începutul cursurilor de dans. În urma exersării repetate, aceasta scade, iar mişcările devin din ce în ce mai uşoare şi flexibile.

2. Aria emoţională se dezvoltă prin bunăstarea psihică şi maturitatea pe care o achiziţionează copiii prin această formă de mişcare. Prin dans ei pot să-şi exprime emoţiile şi să devină conştienţi de ele. Dacă te vei uita mai atent la cel mic, atunci când se simte bine va avea mişcări pline de energie, vioaie şi extrem de expresive, faţă de momentele în care e trist sau nervos, când mâinile par a se mişca într-o discordantă totală faţă de ritmurile muzicale, la fel şi celelalte părţi ale corpului. În grup, dansul promovează apropierea şi are rolul de a scădea anxietatea copiilor, eliminând în acelaşi timp sentimentul de izolare. Imaginea şi stima de sine a celor mici creşte foarte mult o dată cu implicarea lor în dans. Este vorba de manifestarea publică şi expunerea socială cărora copiii învaţă să le facă faţă.

3. La nivel social, copiii comunică unii cu ceilalţi prin mişcări. Chiar şi la grădiniţă, în primele zile de familiarizare a copilului cu noul spaţiu, vei putea observa cu câtă plăcere vă începe să danseze şi să interacţioneze cu ceilalţi copii, chiar dacă nici măcar nu le cunoaşte numele. Trebuie să ai în vedere şi faptul că limbajul lor verbal încă nu este foarte bine dezvoltat, iar cel non-verbal predomina încă. De aceea vor învăţa foarte uşor mişcări unii de la alţii prin imitaţie, vor putea să se coordoneze şi să se completeze reciproc prin dans. Cursurile de dans, la fel ca majoritatea cursurilor sportive, promovează socializarea şi interacţiunea, participanţii fiind nevoiţi deseori să colaboreze în cadrul orelor.

4. Nivelul cognitiv. O modalitate ingenioasă de a-i ajuta pe copii să-şi exprime gândurile şi ideile este de a-i învăţa să “simtă muzica”. Acest lucru se poate realiza prin educarea lor în ceea ce priveşte ascultarea muzicii şi încercarea de a-şi imagina tot felul de scenarii, de a transpune ritmurile în imagini. Ai putea în timpul liber să-l ajuţi pe cel mic să-şi imagineze în funcţie de ritmuri, câteva peisaje: iarna la ţară, primăvara undeva în vârful muntelui, vară pe câmp, toamnă în parc etc. Din punct de vedere cognitiv, putem aminti şi faptul că dansul favorizează dezvoltarea creativităţii, precum şi a memoriei. Dacă cel mic ia lecţii de dans, e nevoie de un exerciţiu mintal îndelungat pentru a reţine întreg ansamblul de mişcări ce trebuie realizate pe parcursul unei melodii. Iar dacă i se permit mişcări libere, atunci fiecare copil va aduce o notă de originalitate în dansul său.

Ştiai că dansul se foloseşte şi că formă de terapie pentru copiii cu probleme clinice? Cei cu simptome depresive, nevăzătorii sau copiii care au vreo formă de handicap la nivel fizic sunt angrenaţi în dans tocmai datorită multitudinii de avantaje şi beneficii pe care le implica aceasta modalitate de exprimare.

Sursă: http://www.suntparinte.ro/

Leave a Comment: