Assign a 'primary' menu

Ce face copilul tău în vacanță?

Vacanţele…. motiv de mare bucurie pentru copii, dar nu neapărat şi pentru părinţi. Oare de ce? Pentru că cei mici redescoperă o expresie foarte ,,îndrăgită” de părinţi : ,,Mă plictiseesc!”, iar părinţii, în încercarea de a remedia situaţia apelează de multe ori la jocurile pe calculator, la tabletă sau la smartphone. Aşadar, ştiind că tu eşti un părinte care îşi doreşte să se folosească de timpul liber pentru a-şi ajuta copilul să se dezvolte pe plan fizic-social-intelectual-emotional, îţi propunem o serie de activităţi care, nu doar că vor fi benefice ci şi foarte distractive

 1 .Mima cu emoţii

Da, ai auzit bine, unul dintre jocurile copilăriei tale, însă într-o variantă ce are ca scop nu doar dezvoltarea creativităţii, ci şi creşterea inteligenţei emoţionale, aceasta fiind vitală în activitatea oricui.

Cum  se joacă: desenaţi împreună/ printaţi imagini cu feţe ce exprimă diverse emoţii. Un jucător extrage o imagine pe care trebuie să o expună doar prin propria mimică, celalat  trebuind sa numească emoția respectivă. O altă provocare ar fi încercarea de a descoperi ce evenimente/ gânduri ar putea genera emoţia

 

        2.Citiţi împreună

Activităţi de acest gen vor satisface pe deplin nevoia de conectare a copilului, dar şi a părintelui, deoarece veţi fi amândoi implicaţi în aceeaşi poveste. Profită de ocazie pentru a-i dezvolta capacitatea de ascultare activă, astfel pe tot parcursul lecturii pune-i întrebări despre ce a înţeles: de ce a reacţionat personajul aşa? Cum ai face tu în locul lui? cum te-ai simţi într-o asemenea situaţie?, aceste întrebări stimulându-i totodată empatia.

 

  1. Creaţi un dreamboard

Dincolo de ideea că, şi tu şi copilul tău aveţi dorinţe, visuri, care încă nu au devenit realitate şi un dreamboard e un instrument util în atingerea ţelurilor şi în materializarea dorinţelor, te încurajez să realizezi acest proiect alături de copilul tău pentru a-i explora gândurile mai mult sau mai puţin exprimate. Ai nevoie de o bucată de carton, reviste, foarfece şi lipici. Uitaţi-vă împreună peste poze şi lasă-l să le aleagă pe cele care îi plac, întrebându-l mereu ce înţelege din imagine şi de ce face respectiva alegere. Decupaţi şi lipiţi!

P.S. Întreabă-te şi pe tine acelaşi lucru. Vei fi surprins de ce vei descoperi în mintea ta şi a prichindelului tău!

 

  1. Să gătim!

Deşi de multe ori ecuaţia copii+bucătărie = haos şi multă dezordine, te invit să îţi asumi acest risc deoarece e  activitate cu un potenţial uimitor. Lasă-ţi prichindelul să fie bucătarul şef şi tu ajutor la nevoie. Alege o reţetă pe care el să o poată realiza aproape singur cum ar fi salata de fructe sau o prăjitură simplă. Lasa-l sa descopere că poate să facă acele lucruri de unul singur. În acest fel vei satisface cele 3 dorinţe fundamentale: conectare, prin faptul că petrece timp cu tine, competenţa, deoarece va vedea că e capabil să creeze ceva prin forţele proprii şi autonomie prin faptul că poate alege ingredientele şi poate lua decizii.

 

  1. SPA la tine acasă

Pentru acest joc aproape că nu ai nevoie de nimic altceva în afară de puţin de timp pe care să ţi-l dedici ţie şi familiei tale. Roagă-ţi copilul să te ajute în pregătirea unui SPA în propria casă, puneţi muzică relaxantă, faceţi exerciţii de respiraţie sau puţină gimnastică pentru destinderea muşchilor, oferiţi-vă câte un masaj reciproc. Faceţi-vă măşti de faţă naturale din ce ai prin casă (găseşti o mulţime de reţete pe internet, dar ai grijă să alegi ceva potrivit tenului sensibil). Relaxaţi-vă!

 

  1. Spectacol de talente

Organizaţi împreună un spectacol în care prichindelul să se simtă valorificat. Creeați o scenă din perne/ o pătură pusă în mijlocul camerei, desenaţi bilete, invitaţi alţi membri ai familiei să participe sau folosiţi jucării de pluș drept spectatori şi lăsaţi copilul să se bucure de reflectoare sau de bliţul telefonului. Apreciază orice activitate pe care o va desfăşura, mai ales dacă aceasta nu este în zona lui de confort. Încurajează-l să încerce lucruri noi pentru a-şi dezvolta toleranţa la greşeli şi încrederea în forţele proprii.

 

  1. Cere-i ajutorul în treburile casnice

Indiferent dacă are 4 sau 14 ani există lucruri pe care să le poată face, nu neapărat perfect, dar le poate executa. Astfel cere-i ajutorul, chiar dacă, mai mult te încurcă decât să te ajute. Subliniază-i cât de mult înseamnă pentru tine faptul că îţi oferă ajutor în toate acele sarcini. Dezvoltă-i empatia şi ajută-l să înţeleagă că toţi oamenii au uneori nevoie de sprijin şi nu este ruşine nici să ceri, nici să oferi ajutor.

 

Sper că aceste idei te-au inspirat să îţi refaci puţin agenda pentru perioada ce urmează astfe încât relaţia cu copilul tău să fie prioritară, căci timpul tău este cel mai valoros lucru pe care i-l poţi oferi.

 

Spor la Joaca!

 

Leave a Comment: