Crearea unei strânse relații părinte-copil este un aspect crucial al educației parentale. În ciuda importanței sale, construirea unei relații puternice cu copilul, este rareori în centrul vieții de zi cu zi, pentru că problemele care trebuie rezolvare, grijile, volumul de muncă sau de activităţi pe care mama sau tata le au de făcut, ocupă atât de mult timp încât aprofundarea aspectelor ce ţin de întărirea relaţiei cu copilul nu îşi mai are locul.
Însă, de ce este importantă o relație profundă de încredere între părinte şi copil?
Construirea unei relații solide părinte-copil este importantă deoarece afectează direct dezvoltarea fizică, emoțională, socială și de atașament a copilului, ceea ce determină personalitatea, comportamentul, relațiile și alegerile de viață viitoare ale copilului.
Întărirea relaţiei părinte-copil necesită conştiență și efort. A fii părinte este o meserie cu multă responsabilitate, dar a menține o relație strânsă, de încredere și o comunicare deschisă cu copilul tău, este metoda care te menţine conectat în toate etapele vieții copilului tău.
În plus, o conexiune puternică părinte-copil face viaţa de părinte mai ușoară, deoarece copiii care se simt mai conectați cu părinții lor sunt mai înclinați să vrea să asculte, să ajute și să urmeze instrucțiuni. Copiii care se simt conectați sunt, de asemenea, mai dispuși să vorbească cu părinții lor despre probleme cu prietenii sau cele de la școală.
Aşadar, iată 4 metode pe care le poţi folosi pentru a construi o relaţie de încredere cu copilul tău:
1. Petreceți timp de calitate împreună
Să petreci timp de calitate cu copilul tău nu înseamnă să faci mai multe activități alături de el. Înseamnă să ai grijă de nevoile sale şi să fi cu adevărat prezent atunci când sunteți împreună.Când vă jucaţi împreună, pune telefonul de-o parte, închide televizorul şi oferă-i atenţie deplină copilului tău.
Întreabă-l ce activităţi iubeşte şi ar vrea să le faceţi împreună, găsiţi jocuri de care să vă bucuraţi în familie, ieşiţi împreună la plimbări, învaţă-l să gătească ceva bun, iar lista poate continua. Fii creativ şi aminteşte-ţi şi tu de copilărie, dă-ţi voie să te joci.
2. Empatizează
Ştiu, deseori nouă ni se pare ridicol cum copiii fac dintr-un nimic, o mare problemă, însă percepţia lor cu siguranţă diferă şi este normal să fie diferită de cea pe care noi o avem. Ţine cont de faptul că, creierul lor este în plină dezvoltare, iar capacităţile analitice sunt şi ele în proces de dezvoltare.
Cu toate că poate fi dificil, validează-i sentimentele copilului tău, fă-l să se simtă ascultat, înţeles şi iubit, indiferent de situaţie.
3. Respectă alegerile copilului
Nu trebuie să-ți placă bluza pe care a ales să o poarte la şcoală sau felul în care îşi aranjează jucăriile. Cu toate acestea, este important să respecţi aceste alegeri.Copiii caută independență de la o vârstă fragedă, iar tu îl poţi ajuta pe copilul tău să îşi dezvolte abilitatea de luare a deciziilor, oferindu-i sprijin, ghidare şi spaţiu.
4. Foloseşte disciplina pozitivă
Folosirea pedepsei este cel mai comun mod care erodează relația părinte-copil. Disciplina înseamnă a învăța, nu a pedepsi. Nu trebuie să pedepsești pentru a-l învăţa pe copil o lecţie. Prin pedeapsa, de cele mai multe ori, copiii dezvoltă frica, iar frica îi determină pe mulţi copii să se ascundă, de teama de a nu fi pedepsiţi din nou. În acest fel reuşeşti să îl îndepărtezi pe copilul tău, încrederea dintre voi fiind afectată.
Ce poţi să faci în schimb, este să stabileşti reguli rezonabile și le aplici. Folosirea disciplinei pozitive înseamnă a-ți îndruma și corecta copilul într-un mod amabil și ferm.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum poţi construi o relaţie puternică și de încredere în care copilul tău să fie deschis să îţi comunice orice, te aşteptam la seminarul online pentru mame “Fii mama de încredere de care copilul tău are nevoie”. Pentru a participa gratuit, înscrie-te aici: MĂ ÎNSCRIU GRATUIT