Datorită contextului în care ne aflam, şcolile s-au mutat în mediul online, iar cursurile online sunt acum parte din viaţa copiilor. În calitate de părinţi, deşi poate fi dificil, este important să fim aproape de cei mici şi să îi ajutăm să ţină pasul cu învăţarea, fără a trata această perioadă ca pe o vacanţă.
Pentru a te ajuta să iei maximum din această situație, am pregătit câteva sfaturi prin care îţi poţi ajuta copiii să se adapteze la învățarea de acasă.
1. Limitează accesul aplicaţiilor extrașcolare
Un studiu realizat în 2016 de către BEA (Brodcast Education Association) a constatat că elevii au petrecut aproximativ o cincime din timpul unei ore (la şcoală) pe laptopuri, smartphone-uri și tablete, știind că acest lucru le-ar putea afecta notele. Ei au descoperit că elevii îşi verifica dispozitivele în medie de 11,43 ori pe zi. Majoritatea elevilor au spus că fac acest lucru pentru a rămâne conectaţi cu prietenii lor și pentru a nu se plictisi.
În învățarea virtuală, acest comportament ar putea fi chiar mai frecvent. Vă recomandăm să limitați utilizarea dispozitivelor până la terminarea activității școlare. Unii elevi ar putea avea nevoie de un adult pentru a–i supraveghea.
2. Crează un mediu favorabil pentru învăţare
Mediul înconjurător poate fi o mare distragere a atenției.
Copiii tăi își vor îndeplini cel mai bine sarcinile de învăţare într-un spațiu liniștit, confortabil și dedicat învățării. În mod ideal, aceasta va fi diferit de spaţiul în care joacă în mod normal jocuri sau se uită la televizor.
Totodată, a avea jucării în jur poate face mai dificilă concentrarea copiilor. Ia în considerare crearea unui spațiu de învăţare liniștit, fără dezordine şi fără distracţii, care să fie confortabil pentru copiii tăi.
3. Gestionează înțelept timpul
A avea un program consecvent pentru activitățile școlare te ajută pe tine, ca părinte, să te organizezi mai uşor şi îi ajută şi pe copiii tăi să rămână consecvenți şi să separe timpul pentru şcoală de timpul pentru joacă.
Încearcă să construieşti cât mai multă structură și organizare cu putinţă, stabilind orele pentru mese, sarcinile școlare și alte activități specifice familiei tale.
Înainte de a începe un program, există câteva lucruri de luat în considerare.
Încearcă să îi aduci pe copii la același program pe care îl aveau când mergeau la școală. Asta înseamnă aceeași oră de trezire. Pe cât posibil, pune-i pe copii să înceapă activitățile școlare la aceeași oră în care obișnuiau să înceapă orele.
Observă-ți copiii pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru ei. Mulți copii sunt mai implicați și mai concentrați în timpul dimineții, însă fiecare copil este unic și este important să observi ce funcționează cel mai bine pentru copii tăi. Stabileşte-ţi un calup de timp, la câteva zile, pentru a-ţi observa copiii și pentru a afla durata optimă a sesiunilor de învățare, momentele în care sunt cei mai concentraţi și care sunt acele elemente ce îi ajută să îşi mențină concentrarea.
4. Foloseşte instrumente ajutătoare
Te încurajam să menții un orar sau un planificator pentru a ține evidența tuturor activităților școlare și a temelor. Poţi povesti despre acestea cu copiii şi să le explici cât de mult îi ajuta un astfel de instrument să se organizeze şi să aibă claritate ce privire la activitățile lor.
Pentru unii copii, o listă de verificare vizuală a sarcinilor este de ajutor pentru a le menține concentrarea. Le permite să vadă imaginea de ansamblu a ceea ce trebuie să îndeplinească și ce pași trebuie să urmeze pentru a ajunge la rezultatul dorit.
5. Pauze de la lumea digitală
Asigură-te că copiii tăi fac o mulțime de pauze, departe de ecrane şi dacă se poate, făcând activitate fizică de orice fel. Setează alarme similare cu clopoţelul de la școală și încurajează-i să se ridice, să ia puțin aer proaspăt, să meargă la plimbare sau cu bicicleta, astfel încât să nu fie sedentari pentru întreaga zi.
6. Fii flexibil
Permite flexibilitate în program. Oferă o pauză copiilor dacă sunt frustrați, anxioși sau foarte distraşi. Este în regulă să încetinească ritmul, dacă de asta au nevoie.
Iar dacă întâmpină un exerciţiu provocator, oferă-le copiilor tăi mai mult timp să se gândească și să rezolve ceea ce au de rezolvat în propriul lor ritm.
7. Nu fii dur cu tine
Este normal să îţi fie greu, să te simţi copleşit, să nu mai ştii ce să faci. Nu te învinui, nu fii dur cu tine, ești un părinte grozav şi faci tot ce poţi tu mai bine pentru a-ţi sprijini copiii. Peste noapte, ai devenit şi profesor, pe lângă multitudinea de responsabilităţi pe care le aveai deja. Ştim, nu e uşor, iar orice părinte te înţelege!
Nu te judecă, fii blând cu tine, totul va fi bine! 🙂
8. Suntem în asta împreună
Aminteşte-ţi că nu eşti singur în această călătorie, în această “nouă realitate”.
Comunică cu alți părinți pentru a vedea ce soluţii aplică şi funcţionează pentru ei sau, dacă poți, oferă o mână de ajutor părinţilor care au nevoie. Scrie-ne în comentarii care sunt provocările cu care te confrunţi, iar noi îţi vom răspunde cu sugestiile noastre, care speram să îţi fie sprijin.
Este important ca toți să lucrăm împreună pentru binele copiilor și familiilor noastre.