S-a demonstrat că utilizarea tehnologiei digitale îmbunătățește abilitățile lingvistice și promovează dezvoltarea și creativitatea copiilor. Dar folosirea internetului vine la pachet cu riscuri pentru copii, pe care fiecare părinte este important să le înţeleagă şi să le discute cu copilul său atunci începe să îi permită să navigheze pe internet.
Pentru unii dintre noi poate fi provocator, pentru că deseori, copiii noştri ştiu mai multe decât noi atunci când vine vorba de aplicaţii, reţele online şi în general internet. Iar acest lucru este normal, ei s-au născut înconjuraţi de dispozitive, pe când noi, părinţii lor, la vârsta la care ei îşi completează deja un profil online, probabil eram încă în faţa blocului cu cheia atârnată la gât sau în curtea bunicilor şi alergam cât de ţineau picioarele.
Astăzi lumea este altfel, totul este în online, iar copiii născuţi în era digitală trebuie să ştie cum să aibă grijă de ei înşişi în lumea virtuală!
Conform unui studiu realizat de către Polly Klaas Foundation, aflăm că 54% dintre copii au frecvent conversații private online cu străini prin aplicaţiile de mesagerie instantanee.
Mai mult decât atât, 56% dintre copii şi adolescenţi primesc cereri pentru a oferi informații personale pe internet.
Amenințările la care sunt supuşi copiii atunci când sunt pe internet includ încălcări ale confidenţialităţii, intimidare sau ameninţări directe, sexting, hărțuire şi altele.
În aceste condiţii, în calitate de părinţi, este imperativ să cunoaştem care sunt pericolele la care pot fi expuşi copiii noştri, să ştim cum să îi protejăm, dar mai ales să îi învăţăm cum să se protejeze singuri, pentru că nu vom fi mereu lângă ei.
Iată câteva sfaturi care să te ajute în acest proces:
1. Explică-i copilului tău ce înseamnă siguranta pe internet
A-l învăța pe copilul tău despre riscurile online pe care le poate întâmpina și cum să evite sau să raporteze amenințările este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru a-i asigura siguranța online.
2. Discută cu copilul despre pericolele online
Este important să păstrezi o comunicare deschisă şi continuă cu copilul tău. Acest lucru îl ajută pe copil să se simtă confortabil să vorbescă cu tine chiar și despre lucrurile incomode pe care le întâlnește online, dar nu numai. Iar acest lucru te va ajuta şi pe tine să înțelegi mai bine modul în care copilul tău foloseşte internetul.
Asigură-te că eşti prezent pentru copilul tău dacă are întrebări, preocupări sau dacă întâmpină o situaţie neplăcută. În cazul în care apare o situaţie negativă, iar copilul îţi cere ajutorul este important să îi fii prieten, să îl ajuţi fără a-l certa pentru o posibilă greşeală sau încălcare a regulilor pe care le-aţi stabilit împreună. Cel mai important lucru este ca al tău copil să fie în siguranţă, iar dacă este certat, este posibil ca a doua oară să nu îţi mai ceară ajutorul. Rămâi aproape de copilul tău, fiindu-i prieten şi sprijin atunci când are nevoie de asta.
3. Setează reguli de folosire a internetului
Menţionam mai sus existența regulilor, da este important să existe reguli! Dar ţine minte, este esenţial să fie clar definite, iar dacă nu pot fi agreate împreună cu copilul tău, asigură-te că îi explici motivul existenţei fiecărei reguli și a pericolului de care fiecare regulă îl protejează.
4. Ia chiar tu măsuri de protecție:
Poți juca un rol activ în protejarea copilului tău împotriva riscurilor online. O mare parte din acesta se leagă de modul în care copilul utilizează internetul și modul în care îl accesează.
Când îi oferi prima dată copilului tău un smartphone sau o tabletă asigură-te că îl înveţi câteva lucruri de bază precum: care sunt informaţiile pe care este bine să le publice şi care nu, cum să configurezi parole puternice şi aşa mai departe.
Iată câteva acţiuni clare pe care le poţi face pentru copilul tău:
Trăind în era digitală este de datoria noastră de părinţi să ne preocupăm de siguranţa online a copiilor noştri. Pentru a veni în ajutorul tău şi a copilului tău, pentru siguranţa lui pe internet, am creat un curs animat care explica pe înţelesul copilului care sunt pericolele din online, dar mai ales cum să se ferească de ele şi cum să aibă o etichetă corespunzătoare pe internet.
Lansăm cursul în curând pe platforma educaţionala Zenergize. Dacă încă nu ai încercat platforma, vezi chiar acum gratuit episoadele educative animate deja prezente pe platformă. Fă-ţi un cont gratuit acum: www.zenergize.ro