Cum să creştem copii fericiţi? 8 metode dovedite de ştiinţă

 

Atunci când este întrebat, orice părinte va răspunde că îşi doreşte ca prichindeii săi să fie fericiţi. Acesta este probabil cel mai comun răspuns pe care părinţii îl oferă și este un răspuns normal, natural. 

Însă, într-o lume în care avem acces la foarte multă informaţie legată de a creşte copii inteligenţi sau de succes, îndrumarea cu privire la a creşte copii fericiţi nu a fost atât de prezentă, însă începe să fie un subiect tot mai întâlnit, chiar şi în România.

Ştiinţa se preocupă şi ea de acest subiect şi a arătat deja că, copiii fericiţi au şanse crescute spre a deveni adulţi împliniţi şi de succes. 

Aşadar, uitându-ne la ultimele descoperiri din ştiinţă, ce funcţionează atunci când vorbim despre a creşte copii fericiţi?

1. Fii un părinte fericit

Orice schimbare începe cu propria persoană. Deşi este provocator uneori, este cea mai sigură cale, căci, aşa cum probabil ştii deja, copilul tău copiază tot ceea ce vede la tine, aşadar, oferă-i un exemplu bun de urmat inclusiv în ceea ce priveşte fericirea. Un studiu extins a arătat legătura dintre mamele care sufereau de depresie şi ieşirile negative din partea copiilor şi problemele comportamentale ale acestora. Cei mici reacţionează imediat la starea părinţilor, iar dacă aceştia experimentează stări negative, precum stres, presiune sau chiar depresie, copiii simt şi reacţionează prin manifestarea unor probleme de comportament, afectând relaţia părinte-copil.

Dacă acest lucru se întâmplă cu trăirile negative, probabil intuieşti deja că, dacă ai parte de fericire în viaţa ta, aceste sentimente se vor răsfrânge asupra copilului tău şi vor fi reflectate într-o relaţie părinte-copil mai strânsă.

Recomandare: în fiecare săptămână (sau chiar în fiecare zi) fă-ţi timp pentru distracţie, alături de copilul tău. Micile momente pline de zâmbete şi distracţie alături de mami şi tati vor rămâne mereu prezente în viaţa copilului tău şi sunt momente pe care le ai acum şi la care nu te vei mai putea întoarce niciodată. Profită de ele pentru a clădi o relaţie solidă părinte-copil bazată pe dragoste, încredere şi veselie

2. Învaţă-l pe copil să construiască relaţii sănătoase

Cu toţii suntem de acord că este important să îi învăţăm pe cei mici despre relaţii, însă câţi părinţi îşi fac cu adevărat timp pentru a-i învăţa pe copiii lor cum să interacţioneze cu ceilalţi?

Poate părea pompos şi dificil de digerat să primeşti recomandarea de a-l învăţa pe copil să “construiască relaţii sănătoase”. De unde mai exact să o apuci, te întrebi? 

Ei bine, poţi începe simplu, încurajându-ţi copilul să facă mici acţiuni de bunătate pentru a-şi dezvolta empatia. Acest lucru nu numai că sprijină dezvoltarea abilitaţilor sociale ale copilului, abilităţi ce îl fac o persoană mai bună, dar, după cum spun studiile, îl face pe copil mai fericit.

3. Căută să vezi progres, nu perfecţiune

Studiile arată că părinţii care pun un accent prea mare asupra reuşitelor copilului, încercând mereu să îl facă pe acesta să fie perfect, să aibă rezultatele perfecte, sunt mai predispuşi la a avea copii care suferă de depresie, anxietate sau lipsă de încredere în sine, comparându-se excesiv cu copiii din jurul lor.

Soluţia spre a evita acest lucru este simplă, încurajează progresul în copilul tău şi nu perfecţiunea. 

Gândeşte-te astfel, dacă un copil va ştii că se aşteaptă de la el să fie perfect, vor exista situaţii în care probabil se va teme să facă anumite  lucruri şi să ia anumite decizii din teamă de a eşua, de a nu fii perfect sau de a te dezamăgi, iar astfel ar putea pierde oportunităţi valoroase pentru evoluţia sa.

Un studiu interesant a arătat că acei copii lăudaţi pentru inteligenţa lor au ales un puzzle mai simplu, ei nu erau dispuşi să rişte să greşească şi să piardă eticheta “deştept”. Pe când copiii crescuţi astfel încât să aibă o mentalitate bazată pe încurajare şi creştere au ales un puzzle mai dificil.

4. Învaţă-l pe copil să fie optimist

Autoarea Christine Carter susţine că “Optimismul este strâns legat de fericire şi cele două ar putea fi echivalate”. Ea a comparat optimiştii şi perimiștii şi a ajuns la concluzia că optimiştii:

  • Sunt mai performanţi la şcoală, muncă şi în sport
  • Sunt mai sănătoşi şi trăiesc mai mult
  • Sunt mai împliniţi în căsnicie
  • Sunt mai puţin predispuşi la depresie şi anxietate

În ceea ce priveşte dezvoltarea copilului, se pare că un copil de 10 ani care este învăţat să privească partea plină a paharului şi să fie optimist este pe jumătate mai puţin predispus spre a suferi de depresie în perioada pubertăţii.

5. Ajută-l să îşi dezvolte inteligenţa emoţională

Inteligenţa emoţională este o abilitate care se poate dezvolta, nu o trăsătură înnăscută. A crede că cei mici pur şi simplu vor înţelege natura emoţiilor lor nu îi va pregăti pe aceştia pentru succes. Ei au nevoie să li se explice şi să înţeleagă ce sunt emoţiile şi cum se gestionează acestea. 

În cazul în care copilul tău se confruntă cu furie sau frustrare este important să empatizezi cu el, să simtă că eşti lângă el şi că îl înţelegi. Este recomandat să-l ajuţi pe copil să identifice ce simte şi să îl sprijini să înţeleagă că este în regulă să aibă acele sentimente, însă nu este la fel de bine să dea curs unor comportamente negative ce izvorăsc din acestea.

6. Formaţi obiceiuri care nutresc fericirea

Poate fi dificil să realizăm anumite acţiuni atunci când ne propunem acest lucru, însă de îndată ce acestea devin obicei, este natural pentru noi să le întreprindem. Aşadar, deși poate fi provocator la început, pe termen lung, cel mai indicat este să aveţi, atât tu cât şi copilul tău, obiceiuri ce vă aduc fericire.

Cum poţi să-ți ajuţi copilul să dobândească obiceiuri de durată care să-i aducă fericire? Cristine Carter are cateva sugestii în acest sens:

  1. Fă totul pas cu pas: setează câte un obiectiv pe rând şi ia totul pas cu pas, prea multe obiective, în special la copiii, pot deveni copleşitoare. Mai întâi înrădăcinează bine un nou obicei, iar mai apoi poţi trece la următorul
  2. Perseverează: chiar dacă lucrurile nu merg perfect din prima, nu renunţa. Unele lucruri necesită timp şi este normal să nu funcţioneze totul ca la carte. Ai răbdare cu copilul tău, continuă şi în timp vei vedea rezultate.

 

7. Autodisciplină

Autodisciplina este o abilitate mai predictivă în ceea ce priveşte succesul viitor decât este inteligența. Ţii minte testul cu prăjitura? Copiii care au rezistat mai bine tentaţiei de a mânca prăjitura au trăit mai târziu vieţi mai împlinite şi au fost mai fericiţi.

Copiii care au autodisciplină fac faţă mai bine la frustrare, stres şi tind să aibă un simț al responsabilităţii crescut. 

8. Timpul pentru joacă

Din ce în ce mai multe studii aprofundează subiectele de meditaţie şi mindfulness precum şi beneficiile pe care cele două le aduc în viaţă şi în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Totuşi, pentru unii părinţi poate fi provocator să îi încurajeze pe copii să mediteze în mod regulat. 

Dacă si tu ai întâmpinat dificultăţi în a-l aşeza pe copil pe pernă de meditaţie şi a-l ţine acolo prezent pentru un timp mai îndelungat, avem o veste bună. Rezolvarea la această situaţie este simplă: treceţi la joacă ☺ 

Majoritatea copiilor deja practică mindfulness (a fi atent şi a te bucura pe deplin de momentul prezent) atunci când se joacă. Dar astăzi copiii petrec mai puţin timp jucându-se, cu atât mai puţin jucându-se fără restricţii, reguli sau nesupravegheaţi. 

Joaca spontană, nestructurata şi lipsită de indicaţii de la adulţi îi ajută pe copii să înveţe cum să lucreze în grupuri, să împartă, să coopereze, să rezolve conflicte să îşi regleze emoţiile, comportamentul şi să îşi susţină punctul de vedere.

 

Acestea sunt doar 8 metode care să te ajute să aduci mai multă fericire în casa ta şi în relaţia cu copilul tău. În continuare, poţi să rămâi la a citi aceste metode, însă dacă nu vei pune în practică ceea ce ai citit aici, probabil că nu se va schimba nimic. Însă, dacă îţi doreşti un copil fericit şi o atmosferă de familie plină de bucurie, te încurajez să aplici cel puţin una dintre aceste metode şi să vezi care sunt rezultatele pe care aceasta le aduce în familia ta.

Deseori suntem mai deschişi spre a face schimbări pozitive atunci când vine vorba de muncă sau cariera, însă nu uita, cea mai importantă munca pe care o vei face vreodată se află între pereţii casei tale şi se va oglindi în viitorul copilului tău.

Lasă-ne un comentariu mai jos i spune-ne tu ce faci pentru a aduce mai multă fericire în familia ta şi în viaţa copilului tău. Împărtăşeşte-ne ideile tale şi haide să învăţăm uni de la ceilalţi ☺

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l pentru a afla și prietenii tăi cum pot avea un copil mai fericit și o relație părinte-copil mai frumoasă.

Leave a Comment: