Copiii care se întorc în clasă în această toamnă se confruntă cu provocări neobișnuite, iar una dintre ele este anxietatea de a fi separați de familiile lor după luni întregi în care au fost împreună. Pentru unii copii, aceasta situație va declanșa anxietate de separare.
Aceasta este normală și de înțeles. Mulți copii se pot simți neliniștiți să se întoarcă la școală după o lungă vacanță de vară. Alții s-ar putea să se simtă temători pentru că încep școala pentru prima dată.
Indiferent de caz, părinții sunt pilonii cheie ce îi pot ajuta pe copiii lor în ușurarea tranziției de întoarcere la școală, recunoscând simptomele stresului și anxietății și implementând câteva strategii creative pentru a-și ajuta copiii.
Mai jos vă vom împărtăși câteva dintre aceste strategii pe care le puteți implementa imediat în familia voastră, însă mai întâi haideți să înțelegem mai bine de ce copiii pot experimenta anxietate și stres vis-a-vis de întoarcerea la școală.
Unele îngrijorări ale copiilor își au rădăcinile în teama de necunoscut, mai ales dacă vor fi într-o clădire nouă sau într-un nou cartier nou. De asemenea, ar putea fi îngrijorați în legătură cu a-și face prieteni sau pot avea îngrijorări cu privire la volumul de lecții și dacă au sau nu abilitățile necesare pentru a reuși la școală. La acestea se pot adăuga și temerile cu privire la contextul actual, al pandemiei.
Pentru elevii care au petrecut luni de zile în afara sălilor de clasă tradiționale din cauza pandemiei, întoarcerea la școală se poate simți chiar înfricoșătoare. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă au avut cursuri online pe tot parcursul anului 2020.
S-ar putea să fie îngrijorați de orice, de la purtarea măștilor și până la spălatul sau dezinfectatul mâinilor. De asemenea, s-ar putea să se simtă nesiguri cu privire la cum va fi școala acum și dacă vor mai avea voie să se joace în pauze le fel cum o făceau înainte de pandemie.
Uneori, copiii sunt neliniștiți sau îngrijorați de viitorul an școlar din cauza experiențelor cu alți copii care i-au agresat sau care s-au purtat urât cu ei. Pe măsură ce se apropie noul an școlar, ei pot începe să se îngrijoreze că vor trece din nou prin experiențe neplăcute.
Alți copii se pot îngrijora legat de modul în care ceilalți îi vor vedea, mai ales dacă au suferit modificări ale greutății, dacă acum poartă ochelari, sau orice alte modificări ale aspectului lor.
Alți factori de stres obișnuiți pe masură ce merge la școală includ cearta cu un prieten apropiat, a fi eliminat din echipa de sport din care făcea parte, gestionarea unui nou mediu de învățare, schimbarea clasei sau schimbarea unui profesor.
Există nenumărate motive pentru care copiii pot experimenta anxietate și stres pe măsură ce se apropie prima zi de școală. Motivele lor sunt la fel de unice ca și ei înșiși. Fiecare copil e diferit, are experiențe diferite, deci, prin urmare, temeri diferite.
De aceea este important ca părinții sa exploreze acest aspect în viața copiilor lor și să îi ajute pe copii sa gestioneze stresul și anxietatea, dacă acestea îsi fac aparitia.
Deși anxietatea cu privire la întoarcerea la școală este obișnuită, nu este ceva ce ar trebui ignorat. Din acest motiv, este important să puteți identifica când copiii dvs. se confruntă cu stres și anxietate.
Când copiii sunt anxioși, este posibil să nu știe cum să-și exprime sentimentele în cuvinte, deci este esențial să căutați indicii în comportamentul lor.
Copiii care suferă de anxietate:
Dacă anxietatea copilului dvs. durează mai mult de două săptămâni și interferează cu viața lui de zi cu zi, acesta ar putea fi un semn al unei tulburări de anxietate. Discutați cu medicul copilului dumneavoastră despre preocupările pe care le aveți.
Dacă copilul dvs. vă spune că este îngrijorat sau că are sentimente negative, îi e teamă de separare sau de noul început, este important să îi validați acest lucru și să lăsați copilul să aibă un spațiu sigur pentru a-și exprima sentimentele. Atenție, nu îi hrăniți teama, ci mai degrabă, oferiți-i spațiul sigur de exprimare și apoi încurajați-l să găsească soluții sau partea pozitivă din poveste.
Pe măsură ce se apropie anul școlar, este important să-l ajutați pe copilul dvs. să se simtă mai confortabil în privința noului mediu școlar. Unul dintre lucrurile care pot provoca anxietate de întoarcere la școală este că prichindeii nu știu la ce să se aștepte.
Această necunoaștere poate fi inevitabilă, mai ales dacă există noi reguli în contextul pandemic sau dacă acum este prima dată când puiul merge la școală. Luați-vă timp pentru a vă ajuta copilul să se pregătească pentru modul în care lucrurile ar putea fi diferite.
Ajutați-l să se acomodeze cu noile reguli vorbind despre ceea ce s-ar putea întâmpla. Permiteți-i să pună întrebări și răspundeți sincer.
O metoda simpla de a ajuta copiii să se concentreze asupra lucrurilor pozitive este să încercați să îi determinați să vorbească despre lucrurile bune legate de școală, acele aspecte care îi entuziasmează.
Puteți deschide o convorbire cu copiii dvs. pornind chiar de la aceste întrebări:
Amintiți-le copiilor că nu sunt singurii care ar putea fi emoționați să înceapă din nou școala. Este posibil ca alți elevi să fie la fel de anxioși în prima zi de școală. Amintiți-le că profesorul știe că, copiii sunt emoționați și, probabil, își va petrece timpul ajutându-i pe elevi să se simtă mai confortabil pe măsură ce se ajung în sala de clasă.
Cheia pentru a vă sprijini copiii atunci când sunt stresați sau anxioși cu privire la noul an școlar este să fiți acolo pentru ei, să îi ascullați, să-i ajuți să-și depășească temerile.
Ascultați-le îngrijorările fără a le minimiza sentimentele și creați spațiul ca ei să-și proceseze sentimentele, fără judecată.