Conform raportului mondial al fericirii realizat de ONU, un sondaj important care clasifică începând cu anul 2012 fericirea a 155 țări din lume, aflăm că timp de șapte ani Danemarca este printre primele trei țări “cele mai fericite” la nivel mondial.
Faptul că empatia este subiect de predare obligatoriu din 1993 în școlile din Danemarca este un factor care contribuie la fericirea țării?
În școlile daneze o oră pe săptămână este dedicată unei lecții de empatie pentru copiii cu vârsta cuprinsa între 6 și 16 ani. Este o parte fundamentală a curriculum-ului danez. Ora de empatie este la fel de importantă precum timpul petrecut, de exemplu, la ora de engleză sau matematică. În timpul orelor, elevii discută problemele legate de școală sau viață, iar întreaga oră, împreună cu profesorul, încearcă să găsească o soluție bazată pe ascultare și înțelegere. Dacă nu există probleme de discutat, copiii pur și simplu petrec timp împreună odihnindu-se și bucurându-se de hygge, un cuvânt care nu poate fi tradus, deoarece este un fenomen strâns legat de cultura daneză. Hygge ar putea fi definit ca intimitate creată intenționat. Într-o țară în care devine întuneric foarte devreme în anumite perioade din an, hygge înseamnă a aduce lumină, căldură și prietenie, creând o atmosferă comună, primitoare și intimă. Este un concept fundamental pentru sentimentul danez al bunăstării.
Scriitorul și psihologul american Jessica Alexander, autorul cărții “Calea daneză a parentingului – Ce știu cei mai fericiți oameni din lume despre a creste copii încrezători și capabili” a realizat o cercetare pe teren pentru a înțelege modul în care danezii predau empatia.
Una dintre căile pe care l-a identificat este lucrul în echipă, pe baza căruia se realizează 60% din sarcinile de la școală. Accentul nu este să excelezi față de ceilalți, ci să ai o responsabilitate în a-i ajuta pe cei care nu sunt la fel de talentați.
Concurența este exclusiv pentru sine, nu pentru alții. Școlile daneze nu oferă nici premii, nici trofee studenților lor care excelează în materii școlare sau în sport, astfel încât să nu creeze concurență. În schimb, ei practică cultura motivației pe baza de progres, măsurată exclusiv în raport cu sine însuși.
Danezii dau mult spațiu jocului liber al copiilor, ceea ce ii ajuta pe copii să-și dezvolte empatia și abilitățile de comunicare. Jocul în Danemarca a fost considerat un instrument educațional încă din 1871 , explică Jessica Alexander.
Apoi, există învățare colaborativă, care constă în reunirea copiilor cu diferite puncte forte și puncte slabe în diverse discipline pentru a-i face să se ajute reciproc în clasă, lucrând împreună pe diverse proiecte. Cea de-a doua metodă îi învață pe copii de la o vârstă fragedă că ajutarea altora duce la rezultate mai bune.
”Este o lecție minunată să îi învățăm pe copii de la o vârstă fragedă să îi ajute pe ceilalți, deoarece nimeni nu poate trece prin viață singur”, spune Jessica Alexander.
Totodată, multe studii arată că, atunci când un copil explica ceva altui copil – cum ar fi o problemă de matematică, de exemplu, nu numai ca el își construiește abilitățile de empatie care sunt în continuare consolidate prin a fi atent la modul în care celălalt copil primește informația, dar el și aprofundează subiectul mult mai bine decât ar face-o, memorând singur.
Participarea la lecția de empatie aduce copiilor danezi o mare satisfacție și bucurie și ii pregătește să devină adulți fericiți.
Empatia ajută la construirea relațiilor, la prevenirea agresiunii și la reușita la locul de muncă. Promovează creșterea liderilor, antreprenorilor și managerilor de succes.
În cursul ”cele 8 puteri ale supereroilor” de pe platforma educațională Zenergize, parcurgem acest subiect cu copiii și avem activități dedicate care să îi ajute să își dezvolte această abilitate.
Poți testa gratuit platforma făcându-ți cont aici: www.zenergize.ro